Öko-hírek:


Szelektív hulladékgyűjtés - 2017. október

Tagintézményünkben évtizedes hagyománya van a szelektív gyűjtésnek. Ilyenkor tanulóink útra kelnek és szülői segítséggel járják a településrész utcáit, igyekezve minél több helyről összegyűjteni a felesleges papír és műanyag hulladékot.
Ezúttal október 4-én hozhatták a gyerekek a PET palackot és a papírhulladékot az iskola előtt álló konténerekbe.
Intézményünk idén második alkalommal is elnyerte az ÖKO-iskola címet, a gyerekeket a környezettudatos életmód és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságának ismeretére neveljük. Az iskola hosszú távú céljai közt szerepel, az Örökös ÖKO-iskola cím elnyerése.
A nap végére összesen 1818 kg papírt gyűjtöttünk.
1. helyezett: 3.d - 33kg/fő
2. helyezett: 8.d - 23,6kg/fő
3. helyezett: 4.d - 22,9kg/fő


TeSzedd! program iskolánkban - 2017. szeptember

Intézményünk idén is részt vett az országos "TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért!" akcióban. Iskolánk minden tanulója aktívan kivette részét a szeptember 17-i programban.
ÖKO-iskola lévén fontosnak tartjuk a környezettudatos szemlélet formálását, melyet gyakorlati tevékenykedtetéssel is igyekszünk támogatni. Jó lehetőséget nyújtott erre a "TeSzedd!" program.
Tanulóink Rákóczitelep utcáit bejárva három zsák szemetet gyűjtöttek össze az előírásoknak megfelelően, balesetvédelmi oktatás után, a kapott védőkesztyű használatával.

A részletekért látogasson el a "Galériák" oldalunkra! >>>

Kék Bolygó Hete - 2017. április

Iskolánkban április 27-én került megrendezésre a Kék Bolygó Napja, mely az intézményben zajló egyhetes rendezvénysorozatot zárta. A hét bolygónk védelmének jegyében telt.
A zárórendezvényen különleges programok várták a gyerekeket. Többek között aszfaltrajzverseny, plakát készítés, kvízjáték, fizikai kísérletek és logikai játékok tették változatossá a napot. A Városgazdálkodási Kft. előadója beszélt a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról és lehetőségeiről, így tanulóink az ilyen irányú tudásukat is bővíthették.

Fenntarthatóság hete - 2017. április

Iskolánkban április 24. és 27. között került megrendezésre a Fenntarthatóság hete.
A 2017. évi Fenntarthatósági Témahét a köznevelés keretében, a tanév rendjéhez igazodva valósul meg. A program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztésen iskolai keretek között. A korosztályokhoz igazított témák tanórai és tanórán kívüli programokkal valósult meg.

Második Pénz7 - 2017. március

Iskolánk idén vett részt másodszor az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett országos Pénz7 rendezvényen. A pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hetére március 6. és 10. között került sor. Célja felhívni tanulóink figyelmét a pénzzel való tudatos gazdálkodásra. A témahét a játékos "bankolás" mellett, a vállalkozói kompetencia fejlesztésére és a vállalkozói ismeretek élményalapú megismertetésére is lehetőséget adott. Megvalósítására osztályfőnöki órákon került sor.


Öko-hír újra!!!! - 2017. január 10.

Az OzoneNetwork tévé idén is díjazta azokat a megvalósult zöld ötleteket, innovációkat, melyek hozzájárultak környezetünk, bolygónk megóvásához, jobbá tételéhez. Iskolánk Öko szakköri munkája bronz fokozatot nyerte el a sikeresen benyújtott pályázaton. Az Öko szakkör konkrét környezettudatos innovációt valósít meg. Működése során törekszik arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után, kiemelt fontossággal kezelik a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést. A kreativitás és a környezettudatosság ötvözéséből hasznos, példaértékű megoldások születtek és születnek.

Az oklevelet nagy méretben itt tekintheti meg! >>>

Öko-hír!! - 2016. december 16.

2016 december 16-án iskolánk sikeres pályázatbenyújtás után második alkalommal is elnyerte az Ökoiskola címet.

Az oklevelet nagy méretben itt tekintheti meg! >>>

Szelektív hulladékgyűjtés - 2016. október 14.

Tagintézményünkben október 14-én szelektív huladékgyűjtést szerveztünk. Iskolánk tanulói már hetekkel korábban járták a településrész utcáit és igyekeztek minél több helyről összegyűjteni a felesleges papír és műanyag hulladékot. A program kiválóan illeszkedett iskolánk ÖKO-iskola profiljába.


Kék Bolygó hete - 2016. március 16-23.

Iskolánk március 16. és 23. között rendezte meg a Kék Bolygó Hetét. A programok témája kapcsolódott Földünk megóvásának fontosságához, ezt a kérdéskört járták körbe tanulóink rendhagyó, játékos, életkoruknak megfelelő formában.
Az alsó tagozatosaink első programja a növényvilág védelméhez kapcsolódva a csíráztatás volt. Mivel az iskola azon kevés kiemelt helyzetben lévő intézmények közé tartozik, amely csatlakozott a Komplex Instrukciós Programhoz, a csoportmunkás foglalkozások is ennek jegyében zajlottak. A gyerekek kézműveskedhettek is az újrahasznosítás jegyében; az elkészített darabokat az aulában állítottuk ki. Nyelvi játékok, vetélkedők színesítették a programok sorát.
A felső tagozaton powerpointot készíthettek a számítógéppel közelebbi barátságban lévő tanulók. A téma a természetvédelmen belül szabadon választott volt. A következő délutánt egy környezetvédelmi totó kitöltésével színesítették, majd vízzel kapcsolatos fizikai kísérleteket próbálhattak ki.
A második héten megtekintették az Érintetlen Brazília című természetfilmet és rejtvénykészítő versenyen vettek részt. Az utolsó nap során rejtvényfolyam vitte a kalandvágyókat kalandtúrára az iskola épületében, majd a délutánt filmnézéssel, hulladékszobor készítéssel, a sportosabbak pedig váltóversenyekkel töltötték.

Rákóczitelepi ökotudatos gyerekek Budapesti kirándulása - 2016. január 15.

Intézményünk három éve nyerte el az ÖKO-iskola címet. Iskolánkban korábban is kiemelt figyelmet kapott a környezetvédelem, de azóta még többet teszünk ez ügyben.
Két éve ÖKO szakkör működtetünk. Tagjai részt vettek a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által koordinált Európai Hulladékcsökkentési Héten, melynek megrendezésére 2015. november 21-29. között került sor. Vállalásuk, tevékenységük és fő célkitűzésük közé tartozott, hogy közös összefogással felhívják a gyerekek és szüleik figyelmét a helyes hulladékkezelésre, a hulladékká vált anyagok újrahasznosításának fontosságára.
A projekt megvalósításaként "A konyhától a kertig: Mindent a komposztba, amit lehet!", feladatot sikeresen teljesítették. Az iskolában tantermi komposztálók, tantermi gilisztakomposztáló és az udvaron közösségi komposztáló került kialakításra.
A pályázat kiírója a végzett munka elismeréseként a felkészítő pedagógust és résztvevő gyerekeket meghívta Budapestre, a projektzáró rendezvényre.
2016. január 15-én reggel 16 tanuló vette útját a főváros felé. A helyszínen rövid ismerkedések után a hivatalos program vette kezdetét. Az iskola részéről Koszó Inez 3. osztályos tanuló élménybeszámolót tartott a nálunk megvalósuló komposztálásról és természetbarát tevékenységekről. A pedagógusok szakmai beszámolóját követően a gyerekek kreatív játszóházban kapcsolódtak ki. Az összejövetelen részt vett a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület munkatársain kívül a pályázat kiírója és képviselői, a résztvevő iskolák kapcsolattartói és diákjai.
Megéri ÖKO-tudatosnak lenni!

Komposztálás iskolánkban - 2015. november 21-29.

Iskolánk a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által meghirdetett Európai Hulladékcsökkentési Hét akciójában vett részt, mely 2015 november 21 – 29 között került megrendezésre.
"A konyhától a kertig: minden a komposztba, amit lehet!"
A projekthét keretén belül iskolánk udvarán kialakítottunk egy közösségi komposztálót. Ezt iskolánk minden tanulója használhatja. Az iskolaudvaron keletkező szerves hulladék (elszáradt növények, falevél) kerül a komposztálóba, melynek összegyűjtésében tanulóink nagy szerepet vállalnak. A tantermi és gilisztakomposztáló elhelyezése révén olyan speciálisan kialakított edényeket ismerhettek meg a gyerekek, melyekben folyamatosan gyűjthették a körülöttük keletkező lebomló szerves hulladékokat. Az edények a tantermekben kerültek elhelyezésre, ahol az osztályok kezelik a komposztot.
A program célja az iskolai komposztálás beindítása, az iskolában keletkező szerves hulladék hasznosítása, a diákok és rajtuk keresztül a szülők megszólítása. Az akcióötlet megvalósításával szeretnénk felhívni a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a termékek újra használatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára, továbbá a tudatos és felelősségteljes gondolkodás kialakítása.

Egészségnevelési hónap - 2015. november

November hónapban, a hagyományoknak megfelelően idén is kiemelt szerepet játszott a iskolánkban az egészségre nevelés. Hetente más jellegű programokat valósítottunk meg. Az egészséges táplálkozással, kenyérfogyasztással kapcsolatban Szokolai Tamás pékmester tartott előadást, majd megkóstolhattuk a termékeket és a hozzá felhasznált különféle magvakat, anyagokat.
Az osztályok által készített gyümölcssalátákkal a zöldség és gyümölcsfogyasztás fontosságára hívtuk fel a figyelmet. Az alapanyagokból ötletes szoborkompozíciók készültek.
A testmozgásra zumba foglalkozás keretében került sor.
A lelki élet fejlesztése érdekében mandala-színezéssel is foglalkoztunk.
Megrendeztük a már szinte hagyománnyá váló tökös délutánt, amikor tökemelésben próbálhatták ki magukat a gyerekek.
Mindezt megörökítendő, az óvodásokat is bevonva, rajzpályázatot hirdettünkk az egészséges életmóddal kapcsolatban.

A galériák az iskola Facebook oldalán megtekinthetők.

Együtt a Család - családi sportnap - 2015. május 29.

Május utolsó hetében, május 29-én rendeztük az év egyik legnagyobb eseményét, a családi sportnapunkat.
Iskolánk 85. éves fennállásának tiszteletére 85 km-es vátófutást szerveztünk, melyen 85 vállalkozó kedvű sportember futott 1-1 kilométert az iskola díszoklevelével.
Közben sportbemutatókon, népi és ügyességi játékokon, kötélhúzó házibajnokságon és váltóversenyen vehettek részt a jelenlévők, majd egy barátságos foci rangadóval zártuk a napot.

Kék Bolygó hete - 2015. március 23-27.

Március a természet ébredésének hónapja, ekkor a világon mindenütt a figyelem középpontjába kerül a természet és a természetvédelem. Így történik ez iskolánkban is már évek óta.
Március 23-27-ig tartottuk a Kék Bolygó hetét, mely során minden délután a környezetvédelemmel és a vízzel kapcsolatos prgramok várták tanulóinkat. A hetet a Kék Bolygó napjával zártuk, amikor előadásokon, vetélkedőkön összegezhették a héten megszerzett tudást.

Városi Természettudományos verseny 2015. március 23.

Iskolánk tanulói március 23-án részt vettek a református iskola által rendezett komplex természettudományi versenyen, melyen 6 iskola, 16 csapata vetélkedett.
Tanulóink mind a három korcsoportban indultak. A verseny szervezői a fény évéhez és a környezettudatos gondolkodáshoz kapcsolódó komplex tárgyi tudást igénylő feladatok megoldásával tették próbára a tanulók kreativitását és gyakorlati gondolkodását.
A 3-4. osztályosok és az 5-6. évfolyamosok egyaránt a 3. helyezést hozták haza.

Szelektív hulladékgyűjtés iskolánkban - 2014. október 8.

Október 8-án az Öko-iskola címhez és a hagyományokhoz híven idén is megrendezésre került iskolánkban a PET palack és papírgyűjtés. A tanulók osztályonként hordták össze a flakonokat, újságokat, szórólapokat, könyveket, kartonokat az újrahasznosításra. Diákjaink összesen 2 799 kg PET palackot és papírt gyűjtöttek. A legtöbbet gyűjtött a 7. d osztály, őket követte a 6. d és a 4. d osztály. A gyűjtésbe az óvodások és a szülők is bekapcsolódtak.

Takarítási Világnap - 2014. november 3.

Jelszava: Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon.

A Takarítási Világnapot hivatalosan először 1992-ben hirdette meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja,arra buzdítva a Föld lakóit, hogy tisztítsák meg, varázsolják élhetőbbé a környezetüket, és az eredményt lehetőleg hosszú távon őrizzék meg.
Október elsején ennek jegyében rendeztünk takarítási napot iskolánkban. Tanulóink a programot délután teljesítették, a tantermek, padok takarításával, falradírozási versennyel és a külső környezet rendbetételével aktívan részt vállaltak a programban, méltók voltak iskolán Öko hírnevéhez.

Föld Napja iskolánkban - 2014. április 29.

Iskolánk almáskamarási gyermekeket látott vendégül a TÁMOP-3.3.14A-12/1-2013-0016 azonosító számú pályázatnak köszönhetően. A Föld napja alkalmából, valamint a projekt témájából adódóan bolygónk értékeiről szóló előadásokat hallgattak meg diákjaink a két iskola bemutatkozása után.
Elsőként Orosháza ismert kerékpáros utazója, Lénárt Léna Ferenc mesélt élményeiről, majd Szász Béla, a Nimfa Természetvédelmi Egyesület előadója a Földet és az emberiséget veszélyeztető tevékenységeket mutatta be.
Megrázó példákat láthatott a közönség a közelmúlt háborúiról, az egészségügyi szolgáltatás nélkül élő kiszolgáltatott betegekről, az éhínségről, vízhiányról és az egyre szaporodó hulladék rendkívül káros következményeiről, a természet pusztításáról. Az előadó a lehetséges megoldásokat is felvázolta. Kiemelte az egyén felelősségét, hangsúlyozta az egyszerű takarékos életvitel, az újrahasznosítás fontosságát a kommunális hulladék mennyiségének csökkentésében.
Ezt követően a tanulók tanulmányi vetélkedőn mérték össze tudásukat a környezettudatosság és a természetismeret témakörében. A sportok kedvelői váltóversenyen tették próbára ügyességüket.

Első nagy megmozdulásunk ökoiskolaként: Kék Bolygó Hete - 2014. március 27.

A programsorozat első napján az ökoiskola címet igazoló oklevelet helyeztük el iskolánk aulájában. Tanulóink megtudták, mit is jelent a cím elnyerése, majd megnyitottuk a víz világnapjához kötődő Kék Bolygó Hete sorozatot, mely a hét minden napjára tartogatott számunkra programot.
Kedden, az állatsimogató során tanulóink megtanulták, hogyan kell bánni az állatokkal, a következő napon pedig fűfejeket készítettek PET-palakckból. Csütörtökön váltóverseny keretében ismerkedtek a négy elem tulajdonságaival.
A Kék Bolygó hetét tanításmentes nappal zártuk pénteken, aszfaltrajzversenyen mutatták be, szerintük miként lehet óvni a természetet. Minden diák egy cserép virággal érkezett reggel az iskolába, ezzel csinosítottuk az udvart.
A nap során a Bácska utcai óvodások is ellátogattak az iskolába, ahol többek között Lénárt Léna Ferenc speciális kerékpárját is megcsodálhatták. Léna előadása során a gyerekek megtanulták, ha biciklivel közlekednek, a környezetükért és saját testük egészségéért is sokat tehetnek.

Ökoiskola lettünk! - 2014. január 25.

Orosházán iskolánk a nyolcadik intézmény, amely megkapta az ökoiskola címet. Korábban is a környezettudatos értékrendet képviseltük, a cím elnyerésével ez még nagyobb hangsúlyt kap.
A cím elnyerésével három éven keresztül viselhetjük az ökoiskola megnevezést, és logót.
Évek óta rendezünk tanulóink életkorának megfelelő, környezettudatos gondolkodás jegyében zajló programokat. Ilyen például a falutakarítás, a szelektív hulladékgyűjtés, a Vesd bele magad pályázat. Energiajárőr szolgálat is működik iskolánkban.

Az oklevelet nagy méretben itt tekintheti meg! >>>Az oldal optimális megjelenéséhez ajánlott böngészők: IE 6+, Mozilla Firefox.

Készült: 2011.10.20. | Készítette: Pirer Katalin | Az oldalon található képi és szöveges tartalom szerzői jogvédelem alatt áll!